Multifunkčnú platobnú kartu chce mesto zaviesť od 1. augusta

09.03.2010 Prešov

Prešov 8. marca (TASR)- Prešovčania budú môcť od 1. augusta tohto roka využívať nové možnosti, ktoré im ponúkne mestská platobná karta.
Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová, karta je určená pre platobný okruh mesta, bude mať niekoľko funkcií a v prvej etape by mala nahradiť čipové karty Dopravného podniku mesta Prešov.
Karta sa bude dať využiť pri uhrádzaní mestských poplatkov, ale aj na zakúpenie vstupeniek na podujatia organizované v kultúrnych, športových a rekreačných zariadeniach, ktoré prevádzkuje mesto Prešov. Jej držitelia budú pravidelne dostávať časopis v elektronickej podobe s podrobným popisom o dianí v meste a programoch kultúrnych a športových podujatí.
Okrem toho karta umožní nakupovať so zľavou aj v sieti vybraných komerčných subjektov ako napríklad čerpacích staniciach, lekárňach a obchodoch. Systém zliav sa bude dať využiť pri platbách v niektorých reštauráciách, hoteloch alebo v prevádzkach poskytujúcich iné služby.
V ďalších etapách postupne pribudne funkcia bezhotovostnej platby v parkovacích automatoch, zabezpečenie a evidencia vstupov do mestských zariadení a možnosť napojenia sa na dochádzkové a stravovacie systémy, zabezpečenie a evidencia vstupov do škôl, na detské ihriská a športoviská.
Systém poskytnutia zľavy pri platbe multifunkčnou kartou bude založený na princípe tzv. odloženej zľavy. Spočíva v tom, že napríklad pri nákupe v hodnote 100 eur s päťpercentnou zľavou bude z účtu držiteľa karty najskôr odpočítaná suma 100 eur a vzápätí sa mu na konto pripíše päť eur. Podľa Adamovej je však nutné, aby si užívateľ kartu vopred dobíjal hotovosťou.
Na prešovskej mestskej karte bude zobrazená fotografia a meno majiteľa, evidenčné číslo, čiarový kód a okrem toho bude disponovať bezkontaktným čipom s vysokou úrovňou bezpečnosti. Záujemcovia si ju budú môcť zabezpečiť minimálne na piatich kontaktných miestach. Overovanie údajov pri platobných transakciách bude zaistené vizuálnym porovnávaním fotografie, identifikáciou podpisu či SMS notifikáciou.
Ako informovala hovorkyňa radnice, CentrumCard na projekte zavádzania mestskej karty úzko spolupracuje so spoločnosťou Logica, ktorá sa podieľala na realizácii podobného zámeru v Plzni. V tomto západočeskom meste je v súčasnosti vydaných 220.000 kariet pri počte 169.000 obyvateľov.
 

Vyberte región